Många inbrottstjuvar väljer bort lägenheter och bostäder med säkerhetsdörr. En vanlig ytterdörr kan forceras på några sekunder, men en säkerhetsdörr tar betydligt längre tid. Det beror inte minst på att man vid ett byte till säkerhetsdörr inte bara byter ut dörren, utan även karmen. Den nya karmen, i stål, gör det betydligt svårare att bryta upp dörren. Dessutom låter det mer, vilket ökar risken att bli upptäckt.

Om du väljer att installera en säkerhetsdörr bör du också se till att byta till ett lås med hög säkerhetsklass. I annat fall kan tjuvarna ta sig in genom att borra upp låset. Andra säkerhetsåtgärder att vidta är att sätta en kåpa över låsvredet på insidan av dörren, så att det inte går att öppna utifrån med hjälp av en låsslunga, och att installera ett tillhållarlås.

Det är inte bara försäljare av säkerhetsdörrar som rekommenderar installation av dörrar av denna typ. Faktum är att även f.d. tjuvar säger att de flesta kriminella undviker säkerhetsdörrar. Genom att byta ut alla dörrar i en bostadsrättsförening säkrar man samtliga lägenheter från inbrott.

Kan man installera säkerhetsdörr i alla lägenheter?

Det blir allt vanligare med säkerhetsdörrar även i hyreshus. Den som bor i hyresrätt utan säkerhetsdörr har dock inte rätt att kräva att värden ska installera en sådan. Däremot kan värden installera säkerhetsdörr, utan hyresgästens godkännande, om det medför en hyreshöjning på maximalt 200 kr. Blir hyreshöjningen högre än så måste värden gå till hyresnämnden för godkännande.

I vissa fall är det också möjligt att som hyresgäst installera säkerhetsdörr på eget initiativ, men här är det viktigt att man först inhämtar värdens godkännande. Ofta gäller regeln att det ska gå att återställa lägenheten till tidigare skick, och det kan innebära en kostnad för hyresgästen.

Inbrottsskydd i villa

Om du bor i villa bör du tänka på att det oftast finns andra vägar in än genom ytterdörren. Källar- eller altandörren bör också vara förstärkt, och helst försedd med larm. Detsamma gäller fönstren. Om ni gör ett fönsterbyte kan ni byta ut de flesta fönster mot icke öppningsbara. Tänk bara på att ett fönster i varje rum måste vara öppningsbart inifrån, så att det kan användas som nödutgång vid exempelvis en brand.

Säkerhetsdörr mot inbrott