Ett säkert hus är ett elsäkert hus. Elfel är nämligen en vanlig orsak till bränder. Därför är det viktigt att du alltid anlitar en certifierad elektriker för arbeten i ditt hem. Det är också viktigt att du inte på egen hand utför elarbeten som du inte har kompetens för.
Elfel är den vanligaste orsaken till bränder i hus, säger Mark som arbetar som elektriker i Södertälje. De två främsta orsakerna till elfel är i sin tur dåligt utförda arbeten, som gjorts av elektriker utan certifikat, och farliga arbeten som gjorts av privatpersoner utan rätt kompetens.
2017 orsakades ungefär 490 bränder i bostäder av elfel, enligt en rapport från Elsäkerhetsverket som Aftonbladet har tagit del av. Det finns dock en hel del du kan göra för att skydda dig och ditt hem från elektriska missöden.
Några tips för ett mer elsäkert hem
- Anlita en auktoriserad elektriker för att göra en besiktning av boendet.
Vare sig du flyttar till ett nytt eller gammalt hus bör du låta en fackman se över elen. I nybyggda hus är elen generellt säker, men fusk förekommer. Du bör också låta någon gå igenom elen ungefär vart femte år. - Installera jordfelsbrytare.
En jordfelsbrytare bryter strömmen i situationer som riskerar att bli farliga, exempelvis då ett hölje blir strömförande och någon rör vid ett jordat föremål. Det finns också portabla jordfelsbrytare som kan användas till elinstallationer som står utomhus. Testa jordfelsbrytaren regelbundet. - Skaffa petskydd till vägguttagen.
- Köp bara CE-märkta elprodukter.
CE är en europeisk märkning, som visar att produkten uppfyller EU:s krav på hälsa, miljö och säkerhet. Många väljer idag att köpa elprodukter direkt från Kina, utan märkning, och detta har satt spår i försäkringsbolagens statistik. Mer om märkningen finns att läsa på Elsäkerhetsverkets sajt.
Även äldre elektronik, som loppisfynd, saknar CE-märkning och kan vara farlig. Här kan du läsa om riskerna med äldre lampor. Lämna in lampan du köpt till en behörig reparatör, för att vara på den säkra sidan.
Gammal el och ny teknik
Vi använder idag mer el än någonsin tidigare. Samtidigt bor många svenskar, framför allt småhusägare, i hus med elinstallationer av äldre datum. Att ladda mobiler och surfplattor, driva ett smart hem, kylskåp, varmvattenberedare med mera frestar på ledningarna. Om du misstänker att elen i ditt hus är av äldre datum bör du kontakta en behörig elektriker som kan titta på den.
VAD FÅR JAG GÖRA SJÄLV?
Det finns vissa elarbeten du får göra själv. Hit hör bl.a. följande:
- Byta en trasig propp
- Återställa en utlöst automatsäkring
- Byta lamphållare
- Montera skarvsladd
- Montera stickpropp
- Montera sladdströmbrytare
- Reparera eller byta ut delar i trasiga skarv- eller apparatsladdar
- Byta en befintlig strömbrytare med högst 16 A, om den är placerad i egen kapsling eller dosa
- Byta ett befintligt vägguttag för maximalt 16 A, om det är placerat i egen kapsling eller dosa
Följande saker ska alltid göras av en behörig elektriker:
- Byte från ojordat till jordat vägguttag
- Elinstallationer i våtrum
- Installation av golvvärme och värmekabel
Är du det minsta osäker – kontakta en behörig elektriker.